Zapiekanka z cukini


Bezmięsny obiad z młodych cukinii. Ważne, żeby cukinie były młode, czyli nieduże, bo wtedy są najsmaczniejsze.

40 minut

Gotuje: idziak Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • ser żółty 15 dag
  • mleko 1 szklanka
  • czosnek 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pomidor 4 szt.
  • cukinia 4 szt.
  • sól 2 szczypta
  • kapary 1 łyżka
  • bazylia 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Cukinię pokroić w grubą kostkę, pomidory w plasterki, cebulę w krążki.
  2. naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Wyłożyć warstwę cukinii, potem pomidorów, cebulę. Posolić, potem powtórzyć.
  3. mleko wymieszać ze startym serem i czosnkiem, polać warzywa i piec 30 minut w 200c. Posypać bazylią i kaparami.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników