Zapiekanka z rybą i ziemniakami

zapiekanka z rybą i ziemniakami.jpg

Zmodyfikowany przepis z gazety na prostą i zdrową zapiekankę;)

1 godzina 30 minut średni

Gotuje: monikap Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • filet rybny 4 szt.
    może być mrożony
  • ziemniaki 10 szt.
    średnie
  • cebula 1 szt.
    średnia
  • por 2 szt.
    białe części
  • mleko 2 szklanka
  • masło 2 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 2 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • papryka czerwona słodka 1 szczypta
  • przyprawa do ryb 0,5 łyżeczka
  • przyprawa do dań z ziemniaków 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
    świeżo starta
  • margaryna zwykła 1 łyżka
    do wysmarowania formy

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)
  • krok po kroku 1. Filety mogą być np. z dorsza, soli, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny,przyprawić.
  • krok po kroku 2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę i por(tylko białe części) posiekać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, ziemniaki, cebulę i por, posolić, przyprawić.
  • krok po kroku 3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, ziemniaki z cebulą i porem, posolić, przyprawić.Zrobić sos beszamelowy: w garnku roztopić masło dodać mąkę i powoli dolewać mleko cały czas mieszając, przyprawić gałką muszkatołową, sosem polać zapiekankę. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok50 min. Podawać z surówką.

  1. Filety mogą być np. z dorsza, soli, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny,przyprawić.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę i por(tylko białe części) posiekać.
  3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety,
  4. ziemniaki z cebulą i porem, posolić, przyprawić.Zrobić sos beszamelowy: w garnku roztopić masło dodać mąkę i powoli dolewać mleko cały czas mieszając, przyprawić gałką muszkatołową, sosem polać zapiekankę.
  5. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok50 min. Podawać z surówką.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników