Zapiekanka z tuńczykiem

zapiekanka.jpg
więcej zdjęć

Zapiekanka jest szybka, sycąca i co najważniejsze - jak nie wiem, co zrobić na obiad, to zapiekanka z makaronem jest idealna, bo można zrobić ją z niczego albo z tzw. ‘resztek’, które mamy w lodówce. Do zapiekanki można wykorzystać też makaron z poprzedniego dnia. Ja w sam raz na piątek wybrałam zapiekankę z tuńczykiem, bo jest i szybka i prosta, do tego makaron świderki, bo taki wg mnie do zapiekanek jest idealny- łatwo nabiera się go na widelec. I tuńczyk, ponieważ go uwielbiam i można go robić na mnóstwo sposobów. Najczęściej jadam go na zimno w sałatkach, więc dla odmiany dziś w ciepłej zapiekance:) Do całej zapiekanki pasuje ostra papryka; w ogóle zapiekanka musi być dobrze przyprawiona, żeby nie była nijaka w smaku, więc ja oprócz czosnku nie żałowałam papryki. Zapiekanka smakowała nawet mojemu chłopakowi, który lubi bardziej ‘mięsne’ obiady, a za rybami w ogóle nie przepada, a taką zapiekankę zjadł dziś ze smakiem, więc jeśli jemu smakowała, to zasmakuje każdemu, tym bardziej tym, którzy tuńczyka lubią tak jak ja!

40 minut średni

Gotuje: monikap Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • makaron Lubella świderki 200 g
  • tuńczyk w sosie własnym 2 szt.
  • cebula 1 szt.
    średnia
  • ząbek czosnku 2-3 szt.
  • ser topiony 40 g
    smietankowy
  • ser żółty 10 dag
    tarty
  • mozzarella 200 g
  • śmietana 18% 3 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • papryka czerwona słodka 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • koper ogrodowy 1 szt.
    pęczek

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)
  • krok po kroku 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  • krok po kroku 2. Cebulę pokroić w pióra, na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, dodać tuńczyka razem z sosem
  • krok po kroku 3. potem serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę podgrzać żeby serek się rozpuścił a cały sos zgęstniał, na koniec dodać śmietanę,żółty starty ser i posiekany koperek, wymieszać ser sam się rozpuści.
  • krok po kroku 4. Makaron wymieszać z sosem, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego
  • krok po kroku 5. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  2. Cebulę pokroić w pióra, na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, dodać tuńczyka razem z sosem, serek topiony, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę podgrzać, żeby serek się rozpuścił, a cały sos zgęstniał, na koniec dodać śmietanę, żółty starty ser i posiekany koperek, wymieszać - ser sam się rozpuści.
  3. Makaron wymieszać z sosem, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą.
  4. Zapiekać ok 15 minut aż mozzarella się rozpuści.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników