Żeberka po chińsku

Gotowe żeberka mniamu aż ślinka cieknie
więcej zdjęć

Od kiedy posiadam ten przepis nie robięinnych żeberek sa poprostu przepyszne.

4 godziny

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • żeberka 1.2 kg
  • miód 25 g
  • kawałek świeżego imbiru 4 cm 1 szt.
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sos sojowy 100 ml
  • gwiazdka anyżu 6 szt.
  • listki laurowe 2 szt.
  • listki pory zielone 4 szt.
  • ziela angielskie 4 szt.
  • mąka do obtoczenia żeberek 3 łyżka
  • olej do ich podsmażenia 0.5 szklanka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żeberka kroimy na porcje i marynujemy w imbirze posiekanym w kosteczkę ( te 4 plasterki),czosnku granulowanym, sosie sojowym ( 2łyżeczki).Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na całą noc.
  2. Następnego dnia wyjmujemy zeberka i obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni z olejem.
  3. Do rondla wlewamy około 2 litry wody i dodajmey pozostałe składniki: miód, imbir, czosnek przekrojony na pół, 100 ml sosu sojowego, anyż, listki laurowe, porę i ziele angielskie.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy podsmażone żeberka. Gotujemy około 2 godzin do miękkości mięsa.
  5. Przed podaniem przecedzamy sos przez sitko i polewamy nim żeberka.

Ostatnio na forum

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

Ulubiona zupa
dawidowyy | 2015-01-25 00:09:29

barszcz czerwony składniki i przygotowanie: Składniki: 1 kg buraków 1 por 1 marchewka 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników