Ziemniaki wymieszane z kapustą czyli panczkraut


Ten przepis znam od dziecka i uwielbiam go jeść z gotowanymi żeberkami. Lubią to dzieci jak i dorośli. Polecam.

1 godzina

Gotuje: fabienne Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 22

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • ziemniaki 0.5 kg
  • kapusta kiszona 0.5 kg
  • cebula 1 szt.
  • *mąka 1 łyżka
  • masło 2 łyżeczka
  • *ocet 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 szczypta
  • wegeta 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Ziemniaki i kapustę gotujemy.Ugotowane już ziemniaki gnieciemy tak żeby były pure i dodajemy do nich ugotowaną kapustę i drobno pokrojoną cebule.
  2. Mieszamy wszystko razem dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy 2 widelce mąki zwykłej tak żeby wyszła zasmażka, podsmażamy na złoty kolor.
  4. Dodajemy trochę wody, mieszamy szybko i wlewamy to do ziemniaków z kapustą. Wszystko przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy.
  5. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki octu i jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś lubi może dodać więcej octu.

2010-10-19 09:24:24
mmmniamku Fabi wiesz co dobre od dziecka moja ulubiona potrawa dzięki tobie wiem jak zrobic sama ;))))

2010-10-19 09:24:22
a gdzie boczek:( bez boczku to nie panczkraut

Ostatnio na forum

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

Ulubiona zupa
dawidowyy | 2015-01-25 00:09:29

barszcz czerwony składniki i przygotowanie: Składniki: 1 kg buraków 1 por 1 marchewka 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników