Złoty kalafior

Usmażony kalafior na złoty kolor. Rewelacja.

Kalafior jest smaczny. Polecam do tego sos słodko-kwaśny lub słodko-pikantny.

20 minut

Gotuje: fabienne Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kalafior 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • bułka tarta 0.5 szklanka
  • papryka słodka 1 szczypta
  • olej 2 łyżka
  • wegeta 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • chilli 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • curry 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Kalafior umyć i ugotować jak zacznie się gotować 5 minut.
  2. Osączyć i poczekać aż ostygnie, następnie rozmącić jajko z przyprawami.
  3. Kalafior moczyć w jajku, nastepnie w bułce tartej tak żeby kalafior był cały pokryty bułką. Smażyć na głębokim oleju najlepiej we frytkownicy na złoty kolor.

2010-10-19 09:24:22
troche jak kotleciki z kalafiora:)

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników