Zupa krem z groszku


Zupka na zimowe dni. To przepis z jakiegoś kulinarnego show, ale wart przyrządzenia :)

25 minut

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 3 (podstawowa ilość: 3)

  • plastry boczku 4 szt.
  • bulion 1 l
  • cebula dymka 1 szt.
  • szczypiorek 0.5 szt.
  • mięta 0.5 szt.
  • groszek zielony mrożony 450 g
  • ser ricotta 20 dag

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Na odrobinie oliwy obsmażamy pokrojoną dymkę. wsypujemy zielony groszek i wlewamy ok. 1l bulionu.Gotujemy przez 20 minut, miksujemy. Siekamy świeżą miętę ze szczypiorkiem. Boczek w plasterkach obsmażamy. Nalewamy do talerzy porcje kremu, posypujemy zieleniną, kruszymy ser ricotta i kładziemy plasterki boczku.

2012-06-01 01:19:36
Jestem fanką zup groszkowych, ale nie przyszło mi do głowy podawać je z ricottą, boczkiem i miętą. Zupka na zdjęciu wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję przepis!

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

Idzie wiosma marzy mi się ................
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:58:03

słońce, jeziorko, wygrzewanie się na plaży z przyjaciółmi, może jakiś grill, zimne lody...

Naturalne barwienie pisanek.
niebieski | 2014-04-12 09:52:46

Postaram się w tym roku skorzystać z zamieszczonych rad, ponieważ mam już dość farbowania...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników