Zupa z brukselki

Czy nie wyglada apetycznie?!

Zdrowa lekka zupka. Ahh... jak ładnie wygląda! POLECAM!!!

20 minut łatwy

Gotuje: bunia Uwielbia: 3 osoby

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • śmietana kremówka 100 ml
  • bulion warzywny 1.2 l
  • brukselka 40 g
  • olej 2 łyżka
  • cytryna 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 2 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać brukselkę i zalać wszystko gorącym bulionem.
  2. Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  3. Zupę zestawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
  4. Dodać śmietany, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (do smaku).
  5. Zupkę podgrzać przed podaniem. SMACZNEGO!!!

2010-10-19 09:24:23
Właśnie przed chwilą nakarmiłam tą zupką rodzinę, wszyscy zjedli z apetytem, nikt nie marudził i na pewno jeszcze to powtórzymy. Do zupy dodałam trochę zeszklonej z cebulką kiełbaski, myślę, że to jej nie zaszkodziło...

Ostatnio na forum

Szkolenia
sylwia4012 | 2014-08-27 19:56:05

Byłam ostatnio na szkoleniu sprzedażowym w kieleckim Ibisie...

Placki ziemniaczane!
INEDA1250 | 2014-08-26 23:56:43

Ja jestem chyba nudna w jedzeniu placków, bo z jogurtem naturalnym. Wyjątkiem jest zima, gdy...

Dobry ekspres do kawy
INEDA1250 | 2014-08-26 23:53:46

Z niższej półki to może takie na kapsułki typu Tchibo czy Nescafe? Tylko nie wiem, ile jest...

Farsz do lazanii
INEDA1250 | 2014-08-26 23:50:36

Wow! Nie wpadłabym na to, że właściwie naleśniki też by się nadały... Ale chyba robisz je w...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników