Żurek domowy

Żurek domowy

Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny.

20 minut średni

Gotuje: mmalicka21 Uwielbia: 3 osoby

Tagi:
Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • kiłbasa biała 700 g
  • żeberka wieprzowe 100 g
    wędzone
  • żeberka wieprzowe 200 g
    nie wędzone
  • boczek wędzony 400 g
  • majeranek 1 szczypta
  • czosnek 1 szt.
  • cebula 4 szt.
  • białko jaja kurzego 10 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 1 szt.
  • żurek zakwas 2 szt.
  • włoszczyzna 1 szt.
  • przyprawa typu vegeta 1 szczypta
  • ziemniaki 1 kg

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (4)

  1. Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe myjemy i zalewamy wodą- wrzucamy do dużego garnka
  2. Wstawiamy na gaz
  3. Obieramy włoszczyznę
  4. Dorzucamy do wywaru
  5. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  6. Dodajemy 2 łyżeczki wegety
  7. Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
  8. Około 1 godziny
  9. Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
  10. Kiełbasę białą kroimy w krążki i wrzucamy z powrotem do garnka.
  11. Podobnie marchewkę.
  12. Następnie kroimy około 5 ząbków czosnku w drobną kosteczkę.
  13. Cebulę także i dorzucamy do garnka.
  14. Podobnie postępujemy z wędzonym boczkiem
  15. Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  16. Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
  17. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę
  18. Na sam koniec dodać sporo majeranku
  19. Pogotować jeszcze z 25 minut i spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić
  20. Zupkę jeżeli ktoś lubi należy zagęścić mąką.
  21. Opis zagęszczania
  22. Należy do naczynia wsypać 3, 4 łyżki mąki (na duży garnek na mniejszy wsypujemy mniej mąki) i dokładnie mieszamy z zimną wodą gdy uzyskamy jednolitą konsystencję.
  23. Należy dodać do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z mąką będzie już ciepła należy dodać ją do zupy ciągle mieszając.
  24. Podawać z połówką ugotowanego jajka

2011-04-26 11:34:37
Szczypta majeranku, czy sporo? Z reszta na taki gar, te "szczypty" to chyba przesada w dół oczywiście ;) Ziemniaki? No cóż, kwestia gustu więc o tym nie będziemy dyskutować ale z tą cebulą to jakaś porażka. Dużo za dużo to raz, a dwa pływająca w zupie tylko psuje całokształt – każdy kto próbował mojego żuru miał takie zdanie. Radzę dodać 2 małe cebule lub jedną większą i broń boże pokrojoną i na końcowe gotowanie, tylko w całości na pierwszą fazę gotowania, tak by była odcedzona i w gotowej zupie nie pływała. Poza tym ok, choć nie najlepszy, jaki jadłam :)

2010-12-09 17:29:15
pierwszy raz gotowałem żurek z ziemniakami. wyszedł bardzo dobry. pozdrawiam.

Ostatnio na forum

Kosmetyki na święta
Tanesha86 | 2014-12-21 14:14:36

Ja też w tym roku postawiłam na kosmetyki. Prezent bardzo praktyczny i każdemu się przyda....

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników